Aynı seviyedeki makama arz mı rica mı?
Fedakarlık yapmak, “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir. Onay için boyun eğmek, “onay için boyun eğmek” anlamına gelir. Üst otoriteden alt otoriteye gönderilen mektuplarda “Rica ederim” ifadesi kullanılır ve alt otoriteden üst ve eşit otoriteye gönderilen mektuplarda “Size yalvarıyorum” ifadesi kullanılır.
Kaymakam savcıya arz mı eder rica mı?
Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.
Üst makama dilekçe yazarken arz mı rica mı?
DİLEKÇE YAZMA KURALLARI: ✓ Dilekçe yalnızca yetkililere hitaben yazılmalıdır. Dilekçeler kişilere yazılı olarak iletilemez. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde teslim olur. Vatandaşlar yalnızca arz eder. ✓ Teklif etmek zaten saygı anlamına geldiğinden, saygıyla teklif edilmez.
Üst makama mail atarken arz mı rica mı?
NOT: Daha yüksek bir otoriteye yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Unutmayın, daha yüksek otorite daha düşük otoriteden “talep eder”. Daha düşük otorite daha yüksek otoriteden “teslim eder”.
Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar nasıl bitirilir?
Alt makamlara yazılan mektuplarda “Rica ederim”, üst ve eşdeğer makamlara yazılan mektuplarda “Size yalvarıyorum”, üst ve alt makamlara dağıtılan mektuplarda “Size yalvarıyorum” yazmaktadır. Bu formda hazırdır.
Saygılarımla arz ederim doğru mu?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Müfettiş arz mı rica mı?
Her zaman adli ve askeri kurumlara sunulur. Supply and Rice ile ilgili bir sorun varsa, “Saygılarımla” diyerek sorunu çözebilirsiniz.
Kaymakam polise emir verir mi?
Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).
Belediye başkanlığına arz mı rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve aynı seviyedeki üst makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
İl müdürü v mi il müdür v mi?
Pozisyon “Genel Müdür V.”, “Bölüm Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” formun ikinci satırında yer almaktadır.
Konsolosluğa arz mı edilir rica mı?
Hiyerarşi açısından: Alt otoriteler için “Hoş geldiniz”, üst, eşit otoriteler için “Lütfen”. Şu cümleyle biter:
Ast üste rica eder mi?
İş hayatında, astın üstüne teşekkür etmesi saygı ve nezaket meselesidir. Örneğin, bir ast belge imzalarken veya izin isterken üstüne teşekkür eder. Üst, “Rica ederim” der. “Rica ederim” deme hakkı, idari hayatta üstlere, sosyal hayatta ise yaşlılara ve kadınlara aittir.
Bilgilerinize sunarım mı bilginize sunarım mı?
Ancak, yanlış anlaşılabilecek uygulamalardan kaçınılmalıdır (örneğin, daha yüksek bir pozisyon istemeyin). E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, “Bilginize sunuyorum” veya “Bilginize paylaştım” gibi bir yüklem içeren bir cümle kullanın.
Bilgilerinizi arz ederim mi bilgilerinize arz ederim mi?
YÜKSEK MAKAMLARA YAZDIĞINIZDA; Bilginize sunuyoruz. Sunuyorum. Teklif ediliyor. Onayınız (rıza, yetki) için size sunuluyor.
Yöneticiye mail atarken nasıl hitap edilir?
E-posta “Merhaba Ali Bey” gibi bir selamlama cümlesiyle başlar. Düzenli olarak yazıştığınız kişilere “Ali Bey” veya bir gruba yazıyorsanız “proje birimi çalışanı” veya başka birçok isimle hitap edilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey.” Alt düzey personele e-posta gönderirken “yap, yap, kullan, gönder” gibi zorunlu ifadeler kullanılmaz.
Hangi makama arz edilir?
Hiyerarşi açısından, şöyledir: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst, eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum”. Dağıtılmış yazışmalarda “Size yalvarıyorum ve lütfen” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Bölge müdürlüğüne arz mı edilir rica mı?
Eşit yetkili kuruluş (bakanlık, bağlı ve ilişkili kuruluşlar ile bunlara bağlı il ve ilçe müdürlükleri, adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb.) olması halinde, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teklif” bildirimiyle birlikte adres bildirilmesi zorunludur.
Müfettiş arz mı rica mı?
Her zaman adli ve askeri kurumlara sunulur. Supply and Rice ile ilgili bir sorun varsa, “Saygılarımla” diyerek sorunu çözebilirsiniz.
Arz rica yerine ne kullanılır?
Alt makamlara yazarken; Ayrıntılarınızı talep ediyorum. Gerekeni yapmanızı talep ediyorum. Gerekirse bilgilerinizi isteyeceğim. Ayrıntılarınız talep ediliyor.