Kemençe hangi bölgeye ait?
Karadeniz Kemençesi, özellikle Ordu’nun Perşembe ilçesinde, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinin bazı köylerinde, Bayburt’un kuzeyindeki köylerde, İç Karadeniz Bölgesi’nde Suşehri’nde, Akıncılar çevresinde ve Cumhuriyet döneminde yaygın olarak kullanılan temel müzik aletidir…
Kemençe nedir kısaca bilgi?
Klasik kemençe, yakın yörelerimizde gadulka, lir, rebek gibi değişik varyasyonları bulunan, Anadolu yerel müziğinde nail kemane, yörük kemane gibi adlarla yaşatılan ancak Anadolu müzik üslubunda, özellikle Türk müziğinde kalıcı bir yer edinmiş armut telli bir çalgıdır.
Kürt kemençesi nedir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Kemençe hangi millete aittir?
Araplar ayrıca İran’dan en eski Asya telli çalgı türünü “kemençe” Farsça adıyla getirdiler. 17. yüzyılda Avrupa’nın ortaçağ telli çalgıları. Yüzyılın sonunda ilk olarak Anadolu ile tanıştılar ve oradan da Mısırlılarla. Biz “kemençe” dedik; Araplar ona “Kemençe-i Rumi” dediler.
Kemençenin başkenti neresidir?
Birçok yetenekli Kemençe sanatçısının yetiştiği ve önemli bir Kemençe okulunun kurulduğu Giresun, bu zengin müzik geleneği nedeniyle günümüzde Kemençenin başkenti sayılıyor.
Kemençe hangi kültüre ait?
Karadeniz Kemençesi (Yunanca: ποντιακή λύρα; Pontiakí lira, Lazca: ჭილილი; Çilili, Ermenice: քք։τιακή λύρα; Pontiakí lira, Lazca: ჭილილი; Çilili, Ermenice: քք։ντιακή λύρα; Qamani) veya Laz Kemençe, Yunanistan ve Türkiye’de kullanılan geleneksel bir müzik enstrümanıdır. Genellikle dördüncü aralıklarla B-E-A olarak ayarlanmış üç teli vardır. Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir.
Kemençenin anavatanı neresidir?
Kemençe Orta Asya’dan Karadeniz kültürüne getirilmiştir. Sadece Türklere ait bir çalgıdır… Türkiye’deki anavatanı Giresun Görele’dir.
En iyi kemençe hangi ağaçtan olur?
Diğer tüm halk çalgılarında olduğu gibi, “Karadeniz kemençesi”nin de standart boyutlarından bahsetmek zordur. Ancak günümüzde uzmanların ve profesyonel sanatçıların kullandığı “kemençeler” genellikle 56 cm uzunluğundadır. Dik kenarlı ve düz sırtlı gövde genellikle erik veya ardıç ağacından yapılır.
Ordu’da kemençe var mı?
Ordu yöresinde danslara eşlik eden çalgılar: Kemençe, Davul-Zurna ve 1940’lardan beri Kaval ve Bağlama’dır. Ordu ilinin sözlü ve sözsüz halk dansları melodi ritimleri şunlardan oluşmaktadır.
Kürtlerin anavatanı nedir?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.
Kemençe kimlerin?
Kemençe, biri Osmanlı müziğinde, diğeri Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki farklı telli çalgının ortak adıdır. Bunlardan ilki için 20. yüzyılın ortalarına kadar kullanılan “armudi kemençe” ve “fasıl kemençesi” gibi isimler, artık “klasik kemençe” adıyla değiştirilmiş gibi görünüyor.
Kürtlere neden Kürt denilir?
Kürt kelimesi 17. yüzyıla kadar kolektif bir kimlik terimi haline gelmedi. Aksine, kelime komşu nüfus grupları tarafından Kürtçe konuşan nüfusa (ve muhtemelen Kürtçe konuşmayan gruplara da) verilen bir isimdi.
Kemençe Rumların mı?
Karadeniz Kemençesi, onu diğer telli çalgılardan ayıran kendine özgü bir çalma stili ve repertuvara sahiptir. Günümüzde Karadeniz Kemençesi yalnızca Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde değil, aynı zamanda 20. yüzyılın başlarında nüfus mübadelesi nedeniyle Yunanistan’a göç eden Karadeniz Rumları tarafından da icra edilmektedir.
Horon hangi millete ait?
Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde oynanan geleneksel halk oyunlarının genel adıdır.
Kemençe Türk çalgısı mı?
En süslü Türk çalgısının kemençe olduğu söylenebilir. TARİH: Kemençe teriminin kökeni olan ve Farsçada “küçük yay” veya “küçük telli çalgı” anlamına gelen kemânçe kelimesi 19. yüzyıla dayanır. 11. yüzyıldan önce, günümüzde rebab olarak adlandırılan ayak kemanı için kullanılırdı.
Kemençenin anavatanı neresidir?
Kemençe Orta Asya’dan Karadeniz kültürüne getirilmiştir. Sadece Türklere ait bir çalgıdır… Türkiye’deki anavatanı Giresun Görele’dir.
Klasik kemençe hangi yöreye aittir?
Klasik kemençe, diğer adıyla İstanbul kemençesi, küçük gövdesine rağmen gür ve naif sesiyle dikkat çeken bir çalgıdır.
Ordu’da kemençe var mı?
Ordu yöresinde danslara eşlik eden çalgılar: Kemençe, Davul-Zurna ve 1940’lardan beri Kaval ve Bağlama’dır. Ordu ilinin sözlü ve sözsüz halk dansları melodi ritimleri şunlardan oluşmaktadır.
Kemençe milli kültürümüze ait midir?
Kemençe, Osmanlı müziğinde ve Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki ayrı telli çalgının ortak adıdır.