Tercan ismi nereden gelmiştir?
Tercan ismi Türkçe kökenli olup “parlak, ışık saçan, aydınlık” anlamına gelmektedir.
Erzincan kökeni nereden gelir?
Erzincan ismi Aziris veya Eriza’dan gelir. Eriza ismi 11. yüzyılda Selçuklular tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda Erzingan olarak kullanılmış ve daha sonraki yıllarda günümüzdeki ismi olan Erzincan ismi verilmiştir. Araştırmacılar bölgenin tarihinin Paleolitik döneme kadar uzandığını belirtmektedir.
Tercan ne zaman Erzincan’a bağlandı?
Ancak 1935 yılında Erzurum’un ilçesi olan Tercan’ın Erzincan’a bağlanması üzerine Aşkale Erzurum iline bağlı kalmıştır.
Tercan’ın neyi meşhur?
Tercan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bölgedeki kalıntılar arasında Çadırkaya Bucağı’nda Çadırkaya Tepesi, Konarlı Köyü’nde Şirinli Kalesi, Esenevler Köyü’nde Şirinkayalar Mağaraları ve Üçpınar Köyü’nde Vank Kilisesi bulunmaktadır.
Tercan Alevi mi?
Erzincan Alevileri genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunur. Diğer Türkmen Alevileri Kemaliye ve İliç ilçelerinde bulunur.
Erzincan iliç ismi nereden gelir?
İliç ismi Ermenice Ԭֵ (lich) kökünden gelmektedir.
Erzincan halkı Alevi mi?
Özet. Bilindiği üzere Erzincan, Alevi nüfusunun yakın bir şekilde yaşadığı şehirlerden biridir. Tarihsel süreç içerisinde gerginlikler veya çatışmalar yaşanmış olsa da bugün Erzincan’daki Alevi ve Sünni vatandaşlar birlik ve beraberlik içinde yaşamaktadır.
Erzincanlılara neden kor denir?
Bu ifade öncelikle Erzincan’da çok fazla ev ve az yerleşim yeri olmadığında ovada sık sık esen rüzgar ve fırtınanın hiç durmadığını belirtir. Bölge kördür ve toz ve dumandan dolayı kimse göremez veya ayırt edemez. Bu durumda insanlar yakınlarını göremez, bu yüzden Kör Erzincanlı lakabı verilmiştir.
Erzincan Türkleri hangi boydan?
14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin Devleti, Salur aşiretine aitti. Anadolu’da, Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde, Salur adını taşıyan birçok köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup, İskilip’te Salur köyünü kurmuştur.
Tercan Ovası hangi fay hattında?
Tercan Ovası, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat kesiminde yer alan, etrafı dağlarla çevrili bir çukurluktur.
Erzincan Kemaliye ismi nereden gelir?
Nüfusun 2243’ü ilçe merkezinde, 5493’ü ise köylerde yaşamaktadır. İlçeye bağlı 62 köy ve 25 mezra bulunmaktadır. Keban Baraj Gölü kıyısında güzel bir vadide yer alan ilçenin ismi eskiden Eğin olarak bilinirken Atatürk’ün ismine atfen Kemaliye olarak değiştirilmiştir.
Aşkale adını nereden almıştır?
Etimoloji. Aşkale adı Türkçe aş ve kale kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş olup, yerleşim yerinin adı ilk olarak 1522 tarihli ve 387 numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Karaman ve Rum Defteri’nde geçmektedir.
Erzincan Tercan eskiden nereye bağlıydı?
Daha önce Erzurum’a bağlı olan ve 1923 yılında belediye teşkilatı kurulan ilçe, 11 Mayıs 1938 tarihinde çıkarılan 3383 sayılı Kanunla Erzincan’a bağlanmıştır.
Erzincan ne ünlü?
El yapımı bakır işçiliği (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi hediyelik eşyalar ve takılar) ve halı dokumacılığı Erzincan’da satın alınabilecek eşsiz hediyelik eşyalardır. Erzincan’da alışveriş yaparken Erzincan kızarmış leblebisi ve Erzincan tulum peyniri almanız önerilir.
Tercan’ın kaç tane köyü var?
Nüfusun 11.207’si ilçe merkezindeki 22. bölgede yaşamaktadır.
Tercan hangi fay hattında?
Tercan Fay Zonu, -550° – 65° E yönünde sol yanal doğrultu atımlı bir fay zonudur. Bu kuşaktaki fayların yaşı Üst Miyosen sonrasıdır. Çalışma alanının dışında Tercan’ın güneybatısında devam eden fay zonu Tercan’da başlar ve Aşkale’nin güneydoğusuna kadar uzanır.
Tercan’ın kaç köyü var?
Nüfusun 11.207’si ilçe merkezindeki 22. bölgede yaşamaktadır.
Erzincan hangi ilden ayrıldı?
Bu anlaşmaya göre Erzincan, Kuzey Erzincan ve Güney Erzincan olmak üzere iki kazaya bölünmüştür. Kemah Sancağı’na bağlı bir kaza olan Erzincan, 1534’teki Irakın seferi sırasında Erzurum Beylerbeyliği’nin kurulmasıyla burada Kemah’a bağlanmış, 1566’da Kemah’tan ayrılarak bağımsız bir kaza olmuştur.
Tercan nasıl bir ova?
Fırat Vadisi’nin iki yakasında Sansa Boğazı’na kadar uzanan çok sayıdaki ova Tercan Ovası’nı oluşturur. En büyüğü 180 km2’lik alanıyla Çadırkaya Ovası’dır (Pekeriç). Deniz seviyesinden yüksekliği 1.450-1.600 m’dir.